יום שני, 27 בינואר 2025

מינויו של יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון

הוועדה למינוי שופטים אכן הייתה צריכה להתכנס בעניינו אתמול אך לא כדי לקדמו אלא כדי להדיחו. גם אם נניח לצורך הפשטות שכל מילה בטענותיו היא נכונה, די בהן בשביל לקבוע שהוא אינו מקבל את עקרון השוויון בפני החוק ורואה כזכותו הטבעית את השימוש במעמדו לסיוע עקיף לאחיו. נוסף על כך יש חוסר קולוגליות בסיסית בכפייה על השופטים העמיתים לו החלטה שמעמידה את יושרתם בספק מעצם היותה קשורה לחברם לעבודה.


יתרה מכך, נשיא בית המשפט הוא הגורם אותו יש ליידע בכל פתיחת חקירה נגד שופט. ההחלטה לשים אדם שיש צורך ברור בפתיחת חקירה נגדו בתפקיד המאפשר לו לחסום אותה (וזאת כנראה הסיבה לבהילות) איננה שונה בהרבה ממינוי סוס לתפקיד סנאטור (שגם היא, לפי כללי הסנאט הרומי נועדה למנוע קבלת החלטות). יש יותר מקצת אירוניה שאלו שבחרו לבוז לחוק יסוד ולדרוש השארת עילת הסבירות במובנה הרחב כשלו בעליל ביישום מובנה הצר ביותר.

יום חמישי, 23 בינואר 2025

תמיכה בחמאס - איך אתם בדיוק חושבים שאתם משפרים את העולם?

לאחר יותר משנה של מלחמה, עדיין יש לי שאלה אחת לרוב הגדול של האנשים שטוענים שהם פרו-פלסטינים: איך הם חושבים שהם משפרים את העולם?


באילו דרכים ספציפיות ניתן לשפר את העולם על ידי מתן פרס לניסיונות רצח עם? כיצד ניתן להתמודד עם דעות קדומות על ידי אימוץ מיידי של פנטזיות אנטישמיות מופרכות? כיצד זה מועיל לסייע להישרדותה של דיקטטורה תיאוקרטית אלימה בשם תמיכה בחופש? כיצד הם יחזקו את המשפט הבינלאומי, לדעתם, על ידי עיוותו כדי ליישם סטנדרטים מפלים באופן בוטה?


המסקנה היחידה שיכולתי למצוא היא שהמטרות המוצהרות שלהם אינן תואמות את המטרות האמיתיות. ההתקפות שסובלים מהן המיעוט שאכפת להם באמת מהם רק חיזקו את מסקנתי. מכיוון שכל כך הרבה אנשים הם שקרנים, יש לנו בעיה ללא 

יום שישי, 17 בינואר 2025

הפסקת האש איננה מפסיקה את המלחמה

אין לי הרבה דברים חכמים להגיד על הפסקת האש המיועדת בעזה. ההסכם לכשעצמו הוא סביר בתנאי שיממומש כולו, הבעיה שלי היא שהסיכוי לכך זעום ויש סיכוי גבוה שהסטייה תהיה לרעתנו.

העניין שאני רוצה להדגיש הוא שהפסקת האש לא קרובה לסיום המלחמה, אני מציע להיזכר בחזיתות האחרות:

1. יו"ש - כמעט ודאי שהלחימה תגבר

2. סוריה - המשטר החדש מתעורר וכרגע ישראל מנסה להגיע למצב סטטי

3. לבנון - הפסקת האש מתקרבת לסיום כשחיזבאללה על הרצפה בתוך לבנון. הבעיה היא שלא ברור מה תהיה הפעולה שלו עם סיומה, מלחמה נגד ישראל עשויה לסייע לו

4. תימן - החות'ים אמנם הבטיחו להפסיק את הלחימה אבל איש אינו מאמין לו. ישראל עדיין חייבת להם תקיפה והאמריקאים ממשיכים בלחימה

5. עיראק - קריסת המשטר הסורי כפתה על המיליציות הפרו איראניות להתקפל, כמו בלבנון, התגובה שלהם לאירוע פחות ברורה

6. איראן - קשה לדעת מה התוכנית של טראמפ, איראן מאיימת עדיין להגיב


הפסקת האש, כמו הראשונה, מחייבת רק בעזה, אולם חמאס לא מעוניין בכך ומנסה לגרור את יו"ש ואת ירדן למתקפה מחודשת.

יום חמישי, 16 בינואר 2025

בעיית המים של הפלסטינים היא אמיתית, אבל לא ישראל אשמה

הטענה שישראל איכשהו גורמת  לצימאונם של הפלסטינים היא אחת ההאשמות המכוערות ביותר נגד ישראל. כמו רוב ההאשמות הדומות לה, זה הגיוני רק למי שמאמין שפעולות הפלסטינים חסרות משמעות. במילים אחרות, הבעיה היא אמיתית והסיבות ברורות, אך הן זוכות להתעלמות מכיוון שהן אינן מתאימות לסיפור.

רוב שטחה של ישראל הוא צחיח, בעוד שרצועת עזה, כמו גם כמחצית מהגדה המערבית, היא מדברית למחצה. המשמעות היא שיש צורך במערכת מים טובה אם אתה רוצה למנוע צמא. רוב הפלסטינים רואים במערכת המים המרכזית תוצאה של פעילות ציונית וככזו, מנגנון שליטה של האויב, אף שההיסטוריה מסובכת יותר מכך. לכן, לא אמור להיות מפתיע שהיו שינויים מאז ישראל נסוגה את רוב הערים והכפרים עם מערכות מים טובות למדי.

בעוד פקידי הרשות הפלסטינית "שוכחים" להתקין צינורות לשכונות חדשות, שיעור האובדן בגדה המערבית עלה מכמה אחוזים (כמו בישראל עצמה) ל-70% עד 90% כתוצאה מסירובה של הרשות הפלסטינית לתחזק את המערכת. אפילו כשהקהילה הבינלאומית סיפקה את הכסף. אותם אנשים מנש מנצלים את הנסיבות כדי להציע מים ממכליות מים לאחרים שגרמו להם לצמאון במחיר "מוזל". המצב גרוע עוד יותר ברצועת עזה, שם משטר חמאס המיר צינורות מים לרקטות ומעודד שאיבה מוגזמת של מי תהום כדי להפוך את האזור לבלתי ראוי למגורים ובכך לדחוף את האוכלוסייה לתקוף את ישראל.

התוצאה קשה: אף על פי שהפלסטינים מקבלים את אותה כמות מים כמו הישראלים (למעשה, יש להם יותר בזכות מקורות מקומיים), כמות המים הזמינה לנפש  בפועל קטנה משמעותית ולעתים קרובות היא אף פחות מהסף של האו"ם לבעיית מים חמורה. אפשר לשמוע הרבה על הפלסטינים הרגילים שנפגעים מבעיה זו, אך באופן כלשהו, פקידי הרשות הפלסטינית מתוארים כאילו הם נלחמים באומץ בכיבוש המרושע וטוענים שהוא האשם.

נקודות נוספות:

  1. העובדה שהנהגת הפלסטינים גרמה לבעיות אספקת המים שלהם אינה הופכת אותה לפחות בעייתית. מיותר לציין שהתנהגות זאת הורידה את הפופולריות של ההנהגה ברצועת עזה ובגדה המערבית.
  2. אמנם ישראל לא בנתה את מערכת המים לפלסטינים מתוך צדקה גרידא, אולם הפלסטינים נהנו ממנה בכל מקרה.
  3. הפלסטינים מתלוננים על חלוקת מי נהר הירדן. התוכנית לכך הושלמה בשנות ה-50, ולמרות שירדן קיבלה חלק מהגדה המערבית גם כן, הפלסטינים עדיין מסרבים לדרוש את המים מירדן.
  4. הפלסטינים מאשימים את ישראל בבעיותיהם בהרחבת תשתיות המים שלהם. לטענתם הם מסוגלים לבנות ערים חדשות למרות רצונה של ישראל, אך אינם מסוגלים להתקין צינורות מים.
  5. הפלסטינים מקבלים תרומות רבות עבור מערכת המים, אך הפקידים גונבים אותם ונהנים הן מהכסף הקצר מועד של הארגונים הבינלאומיים והן מהתשלומים ארוכי הטווח על המים שהתושבים החדשים חייבים לקנות מהם.
  6. העובדה שפלסטינים חזקים לא רק לוקחים מים מהחלשים אלא גם משלמים על ביצוע הגניבה באמצעות מימון זר ולאחר מכן דורשים תשלום עבור תיקונים בגלל "פעולות ישראליות" היא בעיה חמורה נוספת.
  7. בין אם לפני או אחרי שהוקמו הצינורות, אונר"א העבירה אותם באופן שיטתי לחמאס. זה תורם למצב המגוחך שאספקת המים ברצועת עזה טוב יותר ממה שהיה לפני המלחמה, לא משום שהמצב טוב היום אלא משום שהמצב היה כל כך גרוע.
  8. זה די מוזר אבל אחד הדברים הבודדים שגם ישראלים וגם פלסטינים מסכימים עליהם - שהציונים בנו את מערכת המים המודרנית - אינו מדויק.
  9. אפשר לטעון שישראל היא היוצאת מן הכלל ולא הכלל בכל הנוגע לאובדן מים. עדיין בלתי נתפס שפעילים סביבתיים מבקרים את ישראל על השימוש המצוין שלה במשאבי טבע מוגבלים תוך קידום השימוש המוגזם של הפלסטינים.
  10. לדעתי, הרייטינג הוא הגורם לבעיה זו (כמו גם רבות אחרות). השחיתות, באופן מילולי, היא הגורם לבעיות אספקת מים בעשרות מדינות, ומספר האנשים שנפגעו גבוה גם כאשר ניתן סיוע בינלאומי. אבל אחוז מזעזע של אנשים ברחבי העולם מאמינים שהאשמת הכיבוש הישראלי חשובה יותר מההכרה בבעיה ופתרונה.
  11. שפכים לא מטופלים, מי תהום מנוצלים יתר על המידה, בעיות סביבתיות בים המלח ובעיות אחרות הופכות נושא זה לחמור גם עבורי כישראלי. הנתיב הגרוע ביותר שניתן לבחור בו הוא לתעדף את התעמולה על פני הפתרון.

יום שני, 13 בינואר 2025

מאיפה הרעיון המטורלל שרצח הוא מטרת ישראל?

האם המטרה של ישראל היא לרצוח ערבים? האם ירדתם מהפסים?


הרעיון שיהודים ישראלים רוצים לרצוח כמה שיותר ערבים כדי להשתלט על שטחיהם הוא אחד ההאשמות האבסורדיות ביותר שהושמעו נגדם. אני לא אכנס לפרטים, אך העובדה שכל כך הרבה אנשים עדיין מאמינים שהאשמה זו נכונה היא הדגמה טובה לכמה האנטישמיות עדיין חזקה בעולם כיום.


במקום זאת, אמחיש את השיגעון הזה על ידי התמקדות בנושא אחד: הפסקת האש בין ישראל ללבנון (בעצם חיזבאללה). אם מניחים שישראל רוצה להשמיד, ניתן היה להסיק שהבעיות שחווה חיזבאללה (הדחת משטר אסד, צמיחת כוחות אנטי-חיזבאללה בפוליטיקה הלבנונית וכו') יובילו את הישראלים ללחוץ על ממשלתם לחזור למלחמה. למעשה, הפסקת האש פופולרית יותר מאשר לפני החתימה, אף על פי שיש ללא ספק אנשים שאינם מרוצים ממנה (מסיבות שונות) וישראל מנסה ללחוץ על צבא לבנון לציית להסכם. הרי בניגוד להנחה האנטישמית, הישראלים מעדיפים פתרון שלום.


התקשורת בעולם לא חושבת שזה שווה ציון מכיוון שזה יסתור את הנרטיב הבסיסי ביותר שלה, הטוען שישראל (כלומר היהודים) היא ישות דמונית שיוזמת מלחמות רצח עם למטרותיה הנבזות. עם זאת, כל מי שמכיר את הפוליטיקה הישראלית לא יופתע.


נקודות נוספות:


1. המצב ברצועת עזה אינו מסובך במיוחד; חמאס דורשת מישראל להיכנע, ולכן מעטים הישראלים תומכים בכך (אם כי רבים יותר מאמינים שחמאס אינה דורשת זאת, אך זו כבר שאלה אחרת).

2. מכיוון שכל הסקרים מראים את אותה מגמה, אך המספרים המדויקים משתנים, לא צירפתי אף אחד מהם; אתם יכול לבדוק אצל מי שאתם בוחרים להאמין.

3. סירובה של חיזבאללה לציית להפסקת האש, הטענה כי בעלות בריתה של ישראל יעודדו את הפרת הפסקת האש והיעדר הביטחון הכללי בעקבות הפסקת האש הם הטיעונים העיקריים נגדה. הטענה שלא נהרגו מספיק ערבים, ובמיוחד אזרחים, אינה קיימת למעשה, והיעדר השתלטות על שטחים (לעומת השארות לשם יצירת שטח חיץ) נתפס כקיצוני. גם במקרים נדירים שבהם התקשורת הבינלאומית דיווחה על ההתנגדות להפסקת האש, מיותר לציין שזה לא מה שניתן למצוא שם.

4. התקשורת הבינלאומית מנסה מדי פעם להציג את עצמה כאילו המניעים העומדים בבסיס הצגה זו אינם אנטישמיים. נא לחסוך ממני את המאמץ הזה; לא אבזבז את זמני על הפרכת טענות אבסורדיות כאלה.

יום ראשון, 12 בינואר 2025

אפליה היא אכן בעיה רצינית

אפליה שיטתית היא בעיה אמיתית בעולמנו. כל מי שעקב אחר מלחמת ישראל-חמאס צריך לדעת זאת עכשיו. קשה להתעלם מההשפעה הגדולה של אנטישמיות ושל קנאים עם גזענות של ציפיות נמוכות לגבי תגובות העולם.


למרבה הצער, אך לא במפתיע, התומכים העיקריים באפליה הם אלו שטוענים שהם נלחמים נגדה. הסיבה העיקרית לאטרקטיביות של הגישה הזאת היא שבניגוד לדורות קודמים, המאבק נגד אפליה הפך להיות הסמל החדש של הצדקנות. זה גורם לרוב האנשים להעדיף את הגישה הפשוטה ביותר, שהיא להיראות כאילו הם מקדמים את המאבק במקום לעשות זאת בפועל. זה מאוד מעצבן מכיוון שאלה שנלחמים באמת נגד אפליה (ואני מכיר כמה מהם) מקבלים, במקרה הטוב, תגובות אבסורדיות ובמקרה הרע, דחייה מכיוון שאף אחד לא מאמין להם.


אני לא יודע איך לתקן את זה, אבל הדרך שבה העניין מתקדם היא נוראית, ואם מישהו חושב שישראל (או יהודים) יהיו הקצה בנושא הזה, אני יכול למכור לו את המכונית המשומשת שלי (שאינה קיימת).


נקודות נוספות:

1. באופן טבעי, התרחיש הנפוץ ביותר כולל שילוב של הן תמיכה אמיתית והן הצדקנות. אולם זה לא משפר את המצב.

2. ישנם יוצאים מן הכלל מסוימים, הבולט שבהם הוא אונר"א, שדוגמתה הבסיסית היא גזענות של קנאים עם ציפיות נמוכות.

3. אין להתפלא שהאפליה הרווחת בישראל שונה מזו שבארצות הברית או אירופה, אך זה לא הבדל מהותי.

4. המצב הפלסטיני דומה למה שקרה במערב במהלך המחצית הראשונה של המאה ה-20. יש לנו הן אפליה רשמית והן לא רשמית נגד כל קבוצה, כולל קבוצות המבוססות על גזע (פלסטינים שחורים סבלו מאפרטהייד), דת (רוב הנוצרים ברחו, האנטישמיות פורחת, השומרונים שנואים), מגדר (קהילת הלהט"ב נרדפת, נשים מוזנחות) ורבים אחרים.

5. הגזענות היא הגורם הישיר לבורות המוחלטת לגבי המצב הפלסטיני, שאין דרישות המוצגות להם מכיוון שהם נתפסים כפחות מבני אדם

יום שלישי, 7 בינואר 2025

על הצורך בבחינה עובדתית ולא בפנטזיות, כן אפילו כלפי ישראל

הטענה שישראל מחזיקה בכוחות על, כגון שליטה בעולם או מניעה פלאית של התקפי לב, היא במהותה אנטישמית. טענות מופרכות כאלה, כאשר הן מועלות על ידי מוסדות לכאורה מכובדים, עלולות לצבור תאוצה ולהשפיע על דעת הקהל, ולכן אני מאמין שגישה שונה היא הכרחית.


לפני כל ניתוח רציני או ביקורת, יש להתמודד עם שאלה יסודית: האם הטענה בכלל אפשרית מבחינה תיאורטית? חלק משמעותי ממה שמכונה "ביקורת" על ישראל נכשל במבחן הבסיסי הזה. לדוגמה, חוות הדעת המייעצת של בית המשפט הבינלאומי (ICJ) הדורשת את נסיגת ישראל על בסיס ההנחה המטעה שישראל מכתיבה את מדיניות מצרים כלפי רצועת עזה, ולכן היא לא יותר מגיבוב מילים. באופן דומה, הדו"ח של אמנסטי אינטרנשיונל המרמז על כך שתושבי עזה הם בני אלמוות (למעט אלה שנהרגו בידי ישראל) לאחר שחמאס יזם את המלחמה, הוא חסר ערך לחלוטין.


קל להיסחף אחר הקונצנזוס, אך ההיסטוריה הוכיחה שוב ושוב שדעת הרוב לא תמיד אומרת אמת. עיסוק בטענות שווא כאלה בתנאים שלהן רק מעניק להן לגיטימציה ופוגע באמינות של כל שיח אמיתי.


נקודות נוספות:

1. בית המשפט הבינלאומי (ICJ) השתמש בטענה זו רק כמפלט אחרון מכיוון שאחרת הוא היה צריך לפסול את כל "הראיות" בחוות הדעת המייעצת שלו

2. בקצה השני של המנעד, מנהיגת אמנסטי אינטרנשיונל הצהירה שהארגון מואשם באנטישמיות בכל פעם שהוא מפרסם דו"ח המותח ביקורת על מדיניות הממשלה הישראלית. הנקודה "השולית" שהיא השמיטה היא שבעשור האחרון אמנסטי אינטרנשיונל התקשה להאשים את ממשלת ישראל מבלי להניח שישראל מחזיקה בכוחות על, ולכן תמיד האשים את ישראל בשימוש או אי שימוש בהן.

3. גזענות של ציפיות נמוכות מהפלסטינים היא נקודה נוספת שמובילה לעתים קרובות לטיעונים שונות לאותן נקודות

4. באופן אירוני, זיהוי השימוש בטענות אלו או תיוג שלהן כפנטזיות אינו החלק הקשה ביותר; למעשה, קשה יותר לתייג אותן כאנטישמיות. סיווגתי אותן ככאלו לפי שני קריטריונים: הן שימשו בעבר לאנטישמיות, והשימוש הנוכחי שלהן מעודד שנאה כלפי יהודים. אפילו לפי הגדרה מצומצמת זו, פנטזיות אנטישמיות אלו משפיעות בצורה ניכרת על יותר ממחצית מה"ביקורת" על ישראל.

5. רוב האנשים שנשענים על פנטזיות אלו כנראה אפילו לא מודעים לכך. רוב האנשים לא קוראים דוחות בקפידה, במיוחד כשהכל מסכימים, אבל רק בגלל ש"כולם" מסכימים זה לא אומר שמשהו נכון

6. סטנדרט כפול נוצר באופן בלתי נמנע כאשר צד אחד מניח שיש לו כוחות על; בעוד שלא כל הסטנדרטים הכפולים נוצרים כתוצאה מכך, רבים כן נוצרים בדרך זו (אחרים נובעים מגזענות או מסיבות אחרות).

7. אפשר לומר באופן חד משמעי, ישראל אינה מחזיקה בכוחות על-טבעיים. זו אחת הסיבות העיקריות לכך שהיא מחפשת ללא הרף שלום. לכן, מי שטוען שישראל היא מדינה תוקפנית, למעשה מניח הנחה מנוגדת: שישראל אכן מחזיקה בכוחות על-טבעיים ומנצלת אותם.

8. אנא הימנעו מלקרוא לי פאשיסט או אידיוט; במקום זאת, בואו נתמקד בעובדות ולא באדם

---

הדגמה נוספת של התופעה הוא הפלישה הישראלית לסוריה. מצד אחד, ירדן וסוריה האשימו את ישראל באיום על אספקת המים, מה שמהווה חשש לגיטימי, אם כי אני סבור שהם טועות. מצד שני, מספר מרשים של אנשים ברשתות החברתיות ניצלו זאת כהזדמנות לפתח תיאוריות קונספירציה חדשות בעלות מאפיינים על-טבעיים (למשל, הירדן זורם במעלה ההר). הם כמובן לא פספסו פעימה כאשר טורקיה הצמיא כמיליון כורדים סורים; אחרי הכל, אין יהודים=אין חדשות.

יום רביעי, 1 בינואר 2025

העיתונות לא מסוגלת להתבוננות עצמית

מה שהיה קשה בפרק אחד ביום: למה העסקה שוב תקועה? הוא חוסר המודעות העצמית המוחלט. במשך חצי שעה נעשה לכאורה ניתוח של המאמצים להחזרת החטופים, אולם המאמץ העיקרי של חמאס לא מוזכר במילה. אני לא מאמין שירון אברהם תורם במודע למאמץ של חמאס, אולם סירובו להבין את המובן מאליו - שמה שחמאס מנסה להשיג הוא פילוג בחברה הישראלית במטרה להשיג כניעה - הופך את האבחנה הזאת לאקדמית.


לא מדובר בעניין חריג בתקשורת הישראלית, הסבורה משום מה שאם הצנזורה מאשרת, הם לא מסוגלים לגרום נזק. זאת אפילו לא תובסנות (ובוודאי לא בבגידה) אלא בגזענות של ציפיות נמוכות, שמניחה כי הפלסטינים אידיוטים גמורים שלא מאזינים לפודקסט הפופולרי בישראל.


כאשר הימין מדבר על שמאלנות הוא מדבר בדיוק על הנקודה הזאת - על התפיסה שאני ואפסי עוד.

מה מדמיינים אלו שדורשים שישראל תיכנע?

אני תוהה לעתים קרובות מה בדיוק מדמיינים לעצמם אלה הדורשים מישראל לעצור את ה"רצח העם" לכאורה כתוצאה המיידית. איזה תרחיש הם מאמינים ...